Feb 11, 2010

Sugar Destroys Our Health


Utusan Konsumer, a publication from the formidable group -- Consumer Association of Penang (in Malaysia) -- has in its latest edition published a four page pullout on sugar. As you would see from the poster above, it lists out the number of teaspoonfuls (tsp) of sugar in some of the popular brands of foods and drinks.

In another poster, which I found it difficult to extract, it says: Sugar Destroys Our Health and lists more than 60 ailments linked to sugar. Some of the important ailments are: cancer, diabetes, obesity, heart disease, arthritis, gall-stones, asthma, chromium deficiency, premature ageing, high cholestrol, high blood pressure, migraine, and Parkinson's disease.

If you recall, sometime back, I had written an article on the need to reduce sugar consumption. I think it is time again to tell people to stop consuming sugar if they care for their own health and also that of their family. The sugar industry has of course been building up political pressure to ensure more sugar is made available at a cheaper price for the consumer. But we, as a discerning consumer, have to be cautious enough to see what more sugar consumption means for us.

Sugar is a slow poison. Avoid sugar if you want to live long and healthy. The choice is yours.

Regarding my article on sugar, if you missed reading it, here it is:
Sweet Mass Poison
http://www.dnaindia.com/opinion/main-article_sweet-mass-poison_1285985

2 comments:

Chris Lawrence said...

It is also important to remember that carbohydrates are essentially sugar. So a diet low in carbs, but high in meat and vegetables, is much healthier. Lierre Keith covers this in great detail, with a lot of references to scientific studies, in her book The Vegetarian Myth. I reviewed this recently.

http://www.selfdestructivebastards.com/2010/01/review-vegetarian-myth.html

Anonymous said...

आदरणीय देवेंद्र जी आपका यह कहना ठीक है कि देशवासियों के स्‍वास्‍थ्‍य को नष्‍ट करने और एनीमिया बढ़ाने में चीनी की महत्‍वपूर्ण भूमिका रही है । उदाहरण के लिए 1960-61 में गुड़ और चीनी की प्रतिव्‍यक्‍ति औसत वार्षिक खपत क्रमश: 15.2 तथा 4.8 किलोग्राम थी जो 2007-08 में 4.5 तथा 19 किलो हो गया । स्‍पष्‍ट है पिछले चालीस वर्षौं में गुउ़ और चीनी की खपत का अनुपात एकदम उलटा हो गया । यही कारण है कि कभी महानगरीय बीमारी समझी जाने वाली डाइबिटीज गांवों में मौत की घंटी बजा रही है । ग्रामीणों में एनीमिया दूर करने में गुड़ की महत्‍वपूर्ण भूमिका होती थी लेकिन गुड़ की क्षतिपूर्ति के लिए अमेरिकी माडल पर विटामिन ए की गोली बांटी जा रही है । वैसे यह आधुनिक विकास रणनीति के अनुकूल भी तो है । आखिर चीनी उद्योग, आयातक, विटामिन ए की गोली बनाने वाले सभी का हित भी तो सध रहा है । गुड़ के लाभ तो गरीबों तक सीमित रहता । ऐसे में मनुष्‍य व मिट्टी का स्‍वस्‍थ्‍ंय भले ही बिगड़े मुट्ठी भर कंपनियों, बड़े औद्योगिक घराने तो फोर्ब्‍स पत्रिका में तो अपना नाम दर्ज करा ही रहे हैं । आम आदमी की सेहत का ध्‍यान रखने के लिए धन्‍यवाद

आपका अनुज
रमेश कुमार दुबे